Het jaar 2023 wordt een feestelijk jaar! In 2023 vindt het Hanzejaar plaats met een bomvol programma als ode aan de Hanze. 

Toen Amsterdam en Rotterdam tijdens de middeleeuwen nog kleine dorpjes waren, hadden de Hanzesteden in het oosten van Nederland zich al ontwikkeld tot machtige handelscentra. Eén van de oorzaken: het krachtige Hanzenetwerk! Zwolle, Hattem, Kampen, Hasselt, Zutphen, Doesburg, Elburg, Harderwijk en Deventer groeiden en bloeiden in de middeleeuwen.

Deze roemrijke geschiedenis is tot op de dag van vandaag nog steeds goed zichtbaar in Deventer. Sierlijke koopmanshuizen, middeleeuwse pleinen en straten, maar juist ook door de Hanzewaarden die diep verankerd zitten in onze stad: verbondenheid en samenwerking, durf en lef, ondernemerschap en gemeenschapszin (noaberschap).

Tijdens het Hanzejaar staan de negen Hanzesteden in Oost-Nederland een jaar lang in het teken van het Hanze-gedachtengoed met een uiteenlopend programma, van serieus tot uitbundig en van cultureel tot economisch. De Hanze anno nu. Kortom: Deventer als Hanzestad 2.0!

Samen maken en vieren we het Hanzejaar in Deventer. Doe jij ook mee? Op www.deventer.info/hanzejaar2023 vind je alle informatie over dit feestjaar en kun je jouw idee aanmelden.