Dit zijn de 10 populairste stedentrips van Nederland in 2022 (en Amsterdam is in geen velden of wegen te bekennen)

Amsterdam, 15 maart 2022 – Columbus Travel, het toonaangevende reisblad van Nederland, onderzocht welke van de 30 grootste Nederlandse steden de Nederlander het liefst wil bezoeken in 2022. De verrassende conclusies van de grootschalige survey: de populairste stad laat de concurrentie wel héél ver achter zich, en middelgrote steden verdienen de voorkeur boven de grote steden. Hoofdstad Amsterdam, favoriet onder buitenlandse toeristen, komt onder respondenten zelfs niet verder dan de zeventiende plaats. 

Meer dan drieduizend Nederlandse reizigers vinkten naar aanleiding van een oproep van Columbus Travel hun favoriete Nederlandse gemeenten voor een stedentrip aan. Op eenzame hoogte staat Maastricht – één op de twee Nederlanders zou de Zuid-Limburgse stad dit jaar willen bezoeken. De tweede plaats wordt ingenomen door Haarlem. Maar liefst 31 procent van de Nederlanders ziet een trip naar de hoofdstad van de provincie Noord-Holland wel zitten. De overige steden in de top 5 zullen voor menigeen een verrassing zijn: de middelgrote gemeenten Ede (20 procent), Deventer (13 procent) en Leeuwarden (11 procent) zijn de andere favorieten voor een binnenlandse stedentrip in 2022.

Opmars van middelgrote steden als citytripbestemming

Daarmee vegen deze steden de vloer aan met de Grote Vier: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Geen van deze bevolkingsrijkste steden van Nederland haalt zelfs de top 10. Slechts vijf procent van de Nederlanders geeft aan het liefst een stedentrip Den Haag in te plannen. De hofstad haalt hiermee een bescheiden elfde plek op de ranglijst, op de voet gevolgd door Rotterdam, Utrecht en Amsterdam op respectievelijk de vijftiende, zestiende en zeventiende plek.

Respondenten melden dat zij middelgrote steden met een historische kern de voorkeur geven voor een stedentrip vanwege hun menselijke maat en fijne sfeer. De locatie binnen Nederland, boven of beneden de rivieren, speelt daarbij geen noemenswaardige rol. ‘Door de coronacrisis zijn Nederlanders ook anders gaan kijken naar hun steden,’ voegt Columbus Travel-hoofdredacteur Mark Mackintosh toe. ‘We zijn nieuwsgieriger geworden en sneller bereid verder te kijken dan de geijkte toeristenfavorieten. Dat schept mooie kansen voor steden die zich graag op de kaart willen zetten en bereid zijn energie te steken in een aantrekkelijk cultureel en culinair aanbod.’

Lees het volledige artikel over de 10 populairste stedentrips in Nederland in 2022, met nog meer opvallende resultaten, op de website van Columbus.

Surveybron: Columbus Travel-survey 'Welke Nederlandse steden wil jij in 2022 het liefst bezoeken?’ Aantal respondenten: 3.024. Peildatum: 14 maart 2022.